Posts

Showing posts from January, 2012

antara persahabatan dan keegoan

Image
''Tuhan, tunjukkanlah jalan untuk menempuhi dugaan ini teman maafkan jika ku melukakanmu,
Aku tidakkan berdaya menahan hibanya rasa kau pergi meninggalkan diriku... Redalah apa terjadi mungkin ada rahmat yang tersembunyi....''

Assalamualaikum readers . Malam ni Iza tergerak hati nak berceloteh antara persahabatan dan keegoan.
Bagi Iza menjaga persahabatan itu amat penting. Sebab kalau tak ada sahabat susah jugak kan hidup kita? Macam-2 yang kita boleh kongsi dengan sahabat. Sahabat ni berbeza definasinya dengan kawan(pendapat Iza je lah). Bagi Iza sahabat suatu perkara yang amat mulia dan kekal insyaAllah :D .
Antara persahabatan dengan keegoan. Korang pilih mana satu? Kalau ikotkan ego yang melambung tinggi tu memang susah. Tapi untung kalau dapat sahabat yang faham perangai kita yang ego tinggi tak kena tempat. Hehe. Iza buat entry ni bukan nak 'tembak' sesiapa okeyh. Just ini pendapat Iza sahaja! =)
So, korang buatlah pilihan antara ego dan sahabat...
*arghhh...aku tak b…

Segmen : Jom Berkenalan dengan Sahabat Blogger

Image
Assalamualaikum wahai warga pesbuk blogger. Ini ada satu segmen jom berkenalan dengan sahabat blogger diasaskan oleh shiema sufian .Meh ler kenal-2 dengan saya. HAHA

---> Bismillah.  Pemilik blog yang bernama Nur Izzati Khasim. Umur 17 tahun 3 bulan dan beberapa hari.  Seorang penganggur sepenuh masa.  Hobinya mencari lebih ramai kawan! HAHA. Selamat berkenalan :)

p/s : ada tak yg nak kenal ni? Xp

Mari Belajar Banyak Bahasa

Image
Assalamualaikum and Hello semua :)

Okay, dah memang cukup lama tak update blog ni. Tersangat lah lama, sampai chatbox pon dah tak boleh pakai. Punyalah BUSY dengan kehidupan selepas SPM ni. Hik3. Malam ni tergerak hati nak update blog ni. Okeyh entry ni berkenaan bahasa! Yea2, bahasa. Dalam dunia tersangat lah banyak bahasa(tak tau la berapa, malas nak search..hehe). Bahasa kebangsaan kita ialah Bahasa Melayu kan? tapi kejap bahasa Malaysia, kejap Bahasa Melayu, tah la Kami pon dah pening. HAHA

Objektifnya yang cuba kami sampaikan ini ialah tentang belajar banyak bahasa. Banyak kelebihan belajar banyak bahasa ni antaranya---->

 Kalau orang nak menipu kita dalam bahasa Inggeris contohnya, kita boleh kesan yang dia sebenarnya nak menipu kita. (Selalunya dalam bentuk penulisan) Kita boleh melancong kat negara-2 yang sememangnya tak menjadikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa perantaraan, contoh Jepun, Korea. Kita boleh berkomunikasi dengan orang negara luar dengan selesa! :D
Dan banyak l…

Kisah Pramugari

Pramugari koma di tanah suci...MESTI BACA

Untuk renungan bersama ......

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah sambil menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik.

Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wanita yang berusia di pertengahan 30-an. Kejadian itu berlaku semasa saya menguruskan satu rombongan haji.

Ketibaan wanita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.

Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah.

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wanita terbabit.

Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja ka…