Posts

Showing posts from July, 2013

Rambut Gugur?

Image
Assalamualaikum, Salam sejahtera guys :)



Ha, entry kali pasal rambut gugur. Anyone dekat sini ada masalah rambut gugur? Huhu. Sebab apa boleh jadi rambut gugur ni? Ha, rambut gugur ni jadi atas pelbagai faktor antaranya stress, hormon tak menentu, faktor pemakanan and banyak lagi lah. Kalau setakat gugur dua tiga helai tu sokay lagi, tapi kalau dah segenggam tu, aishh. Cepat-2 p berubat. Huhu.


Faktor Keguguran Rambut


Rambut gugur kerana hormon
Hormon seks wanita merangsang pertumbuhan rambut yang tebal. Selain estrogen, setiap wanita turut meneghasilkan androgen dalam jumlah yang sedikit. Tetapi androgen boleh dihasilkan dengan aktif sekiranya seseorang wanita itu berada di dalam keadaan tertekan. Dan ia boleh menjadi faktor masalah keguguran rambut. Untuk kes yang serius, pakar perubatan akan memberikan pil anti-androgen.  Untuk anda yang suka dengan cara yang lebih semula jadi, anda hanya perlu lebihkan rehat untuk mengurangkan stres.
Rambut gugur kerana produk

Sememangnya kit…

Result Reveals

Image
Alhamdulillah Itu ja yang mampu aku luahkan. Beryukur dengan apa yang aku dapat ni. Syukur Ya Allah! :')
Walaupun tak banyak macam member lain, tapi aku tetap bersyukur, InsayaAllah.
InsyaAllah aku akan usaha lagi untuk Sem terakhir ni Termasuk Repeat Paper. Yuhuuu. Ini janji aku. InsyaAllah.
I must do better than before. I will. Pray for me. Syukran. :')
Wassalam :)

Bangun Bangun ! Sahur !

Image
Bangun-bangun! Sahur!



Alhamdulillah dah selesai sahur untuk hari pertama bulan ramadan tahun ni.
Kalau orang Kedah cakap, sahur tu Soq. Hehe.

Selamat bersoq untuk hari-hari yang akan datang! ^^,

Sekian saja post ringkas ini
Wassalam :)

#2 Adik Comel dan Video

Image
Tak nak cakap banyak, baca ni sudah. Apa yang adik Puteri Awani harapkan pada kita.

Assalamualaikum , Mesti tengah panas dengan verita video Puteri kan ? Hmm , sebenarnya video tu di uploadkan lama dh tapi di privatekan dan video tu takdak sapa yg view. Memang niat taknak publickan tapi masa hangout last week ramai pulak yang nk view , Mulanya kami *saya dengan ery* terima komen yang baikbaik daripada anda semua. Kami ingat benda ni akan okay, Puteri ada mintak nk private balik vid tu tapi ery tak kasi sbb dia kata semua orang suka dan dia nk download masuk note II dia. So tak jadik lah nk privatekan semula.

Puteri tahu ini semua salah Puteri buat vid mcm tu . Puteri nak mintak maaf kalau ada buat koqang rasa sakit mata ka sakit telinga ka apa. Allah uji Puteri ni bersebab. Mungkin atas apa yg dah Puteri buat selama ni. Mmg dari dulu lagi Puteri ramai haters, tapi selepas buat vid ni lagi bertambah lah kan? Malah seluruh malaysia mugkin seluruh dunia. 
Allah maha mengetahui…

Tempe?

Image
Tempe? Ya, ya, ya. Kita bercakap pasal tempe hari ni. Apa itu tempe? Tempe ni sejenis makanan yang berasal daripada kacang soya yang telah difermentasikan menggunakan ragi tempe. Katanya tempe ni asal daripada Jawa. Tak kisah lah. Untuk pengetahuan anda, tempe ni sangat banyak khasiatnya.

Antaranya ialah:

1. Kandungan Protein yang sangat tinggi, mudah dicerna sehingga baik untuk mengatasi  cirit-birit.
2. Mengandungi zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan sehingga menurunkan tekanan darah.
3. Mengandungi superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas, baik bagi pengidap sakit jantung.
4. Membaiki masalah  anemia.
5. Anti infeksi. Hasil penyelidikan menunjukkan bahwa tempe mengandung senyawa anti baktirea yang diproduksi oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotik yang bermanfaat meminimunkan kejadian infeksi.
6. Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak jenuh ganda pada tempe bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol.
7. Memiliki sifat anti oksidan,…

Adik Comel Dan Video

Image
Bukan nak mengutuk, tapi saya kesian dengan adik comel ni. Sampai terpaksa delete semua account Twitter, Facebook, even Blog.

 Can you guys just please stop talk about the video/her? and could you guys please stop spread the video?

Jangan terus salahkan dia. Dia pun manusia BIASA, ada buat SALAH.

Kesian adik tu,
Doakan yang baik-baik untuk dia okay?

Adik, sabar ye? Cinta Allah lebih penting dik, :')
Good Luck in your Life
May Allah bless You,



Salam sayang dari akak :'D
Wassalam, :")

Ramadan Datang Lagi

Image
Alhamdulillah, Ramadan bakal menjelma, tak lama lagi dah, InsyaAllah hari Rabu nanti :')
Jadi, saya nak ucapkan selamat berpuasa kepada bloggers sekalian.
Moga Ramadan kita kali ini lebih bermakna, InsyaAllah.
Ingat, berpuasa ni bukan setakat tahan lapar dengan minum je tau.. :)
Tapi, berpuasa dari setiap sudut, jaga mata, jaga mulut, jaga hati, dan teruskan lah penjagaan itu sampai ke akhir hayat. Okay?

SELAMAT BERPUASA.
Wassalam :")

PBS PBS PBS PBS PBS PBS PBS

Image
Ouch! PBS! Jangan dok tanya menatang apa PBS tu. Buat macam taktau pulaks hampa ni. Cehhh.
By the way Saya as a student, F6 student, Yes I am. tak terlepas daripada bahang PBS. Wachaaaaa!
Sem lepas berasa okay lagi dengan 3 PBS , tapi sem tiga ni berasa WOW gitu, satu PBS nak kena siap dalam masa 4 minggu, Grrrr, dok berasa macam takdan jah. Wuuuuu, menyedihkan benau. Ni pon dan lagi dok update blog dengan qoje menimbun nun. Haishhh! -___-''

Sem 3 ada dua PBS nak kena siap, satu Ekonomi, satu BM. Kaji ekonomi dalam masa sebulan, WOW, berpinau mata ehhh tengok nombor belana. -__-''
PBS BM pulaks dua bulan, kira okay lah sikit nak kaji, cewah kaji kunun. Fuuuuuu!
Nasib baik jugak lah BM boleh buat berkumpulan. Eko pon boleh jugaks, tapiiiii....... *hanya student ekon yang memahami...ahaks!*

Lepas PBS, nak kena pikio repeat paper pulaks! Waaaaa! Awat la sem 1 qitu dop buat sungguh-sungguh, kan ke dah melayang duit limapuluhsatu hinggit. Hmmmm. redhoooo je lahhh. :) Make …

Hari Ini Dalam Kebasahan

Image
Ouch!. Hari ni Kedah dilanda hujan lebat selama 2 jam pagi tadi. Hamba pon terpaksa pergi sekolah dalam keadaan hujan yang boleh tahan lebatnya. BERJALAN KAKI! HAHA! Syiok owww, pepagi mandi hujan, berjalan di bawah hujan bersama payung kecil molek berwarna merah hati. Terasa ayu gitu. Lulz :p

Sudah nya kasut tak bawak spare, Stokin pon. Memang basah tak dapat diatasi lah! >': Atas dilindungi, bawah dicemari. Cewah. Basah kaki ja pon. Masuk kelas bukak kasut, setel masalah. Uhuk-2. Sejuk okay sepanjang redah 500m tu. Ngeee, membeku :3 Suka betoi jalan dalam hujan. Tapi........

Akibat daripada hujan 2 jam tu, Kuala Kedah dilanda banjir, baru jap tadi masuk berita. :/
Harap bersabar ya org Kola Kedah. Huhu.

Sekian saja tinta dari Hamba.
Sampai bersua lagi,
Wassalam ;)

Autumn Di Hatiku

Image
Hola-2! Autumn Di Hatiku! Siapa tengok cerita ni? Baru ditayangkan 3/7/2013 bersamaan hari Rabu di TONTON. First saya tengok Iklan dekat TV and dalam hati cakap, ''hmmm, macam menarik ja cerita ni'' So, saya pon decide untuk tengok cerita ni walaupun line connection semput toksah cakap. -__-''
Baru tgok Eposide 1. Tak lama pon, dalam 4 minit ja. :D

Well, nak taw tak cerita tentang apa? Okay, meh kita baca sinopsis pendek sikit. :)

"Autumn di Hatiku berkisarkan tentang Nina, yang bekerja di sebuah kedai kek dam merupakan peminat fanatik K-pop. Nina hidup dalam dunia K-popnya yang tersendiri; tampil seperti gaya seorang aktres Korea lengkap dengan solekan serta fesyen rambut mengikut gaya bintang kegemarannya. Kemunculan Park Au Tum atau dikenali sebagai Autumn telah mengubah segalanya. Kehadiran Autumn telah mencuri perhatian Nina. Tanpa pengetahuan sesiapa, Zidick turut menaruh perasaan terhadap Nina dalam pada masa yang sama Autumn mula menyedari kehadir…

RunningMan Newbie

Image
Holla! RunningMan Newbie? Haha. Yeah, thats me. Dah gila Running Man pulak sekarang ni. Dengar lama dah, start tahun 2010 lagi, tapi baru mula nak menjinak-jinakkan diri dengan Running Man tahun 2013. Ni semua gara-2 RTM2 yang rajin sangat show this show. Grrrhh! Almaklumlah, hamba ni takda Astro, berjimba la sat bila RTM2 tayang Running Man ni. Muahahhahaa! Tak cukup RTM2 tayang, hamba rajin lah pulak meronda-ronda dekat youtube, merisik-risik dengan kengkawan yang ada variety show ni. Wahahaha, rosak-rosak. Sudahnya exam entah kemana lah nanti. Fuuuuuuu! TT.TT

Tu jea nak Cerita. xD
By the way Hamba sangat suka dengan MONDAY COUPLE. Mereka sangat comel bersama, I Loike Sesangat lah. Dulu suka Kwangsoo, Sekarang ni suka Gary pulaks. Muehehehhehe. :3










Sehingga berjumpa lagi! Wassalam :)