Posts

Showing posts from March, 2014

STPM 2013

Image
Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. Segala puji-pujian hanya bagi Allah.

Assalamu'alaikumu sahabat semua. :)
Alhamdulillah, hari ni result STPM 2013 dah dikeluarkan. I'm the one of the candidate. Alhamdulillah, ramai yang dapat keputusan yang cemerlang. Dengar kata keputusan keseluruhan di seluruh Malaysia meningkat  berbanding tahun sebelum. Kiranya, sistem baharu ni okay lah kot. Hihi.

Alhamdulillah, my school pun antara terbaik daerah. Syukur-syukur. Ada 35 orang dapat 3.00 above. Pun meningkat berbanding tahun sebelum. While 2.00 above pulak 66 students. And I was like Whoaaaa! Impressive! Tak sangka. Pandai rupanya student-student STPM SMKAH ni. Hewhew. :3

Tahniah kepada semua calon-calon STPM 2013 SMKAH yang cemerlang resultnya. Ingat. itu semua Allah yang bagi ya. Jangan lupa berterima kasih tau. Huhu~  Pada yang result 'okay-okay' tu,  In Shaa Allah, rezeki kita dimana-mana. "Dimana ada batang mati, di situ ada cendawan tumbuh." Tak gitu? :3

Kepad…

Perjuangan Terakhir... Katanya

Image
Bismillah. Alhamulillah.
Assalamu'alaikum bloggers sekalian. Moga sentiasa dalam keadaan sihat dan bahagia. Cewah. :3

Alhamdulillah, hari ni saya dah selamat menjawab exam paper ulangan *sobs*
Alhamdulillah, soalan lebih senang daripada yang sebelum ni.
Tapi saya tak mengharapkan apa-apa sangat.
Segala-galanya berbalik kepada Allah.
Kalau ada rezeki result saya meningkat, Alhamdulillah.
Kalaut tak, tetap bersyukur dengan ketentuanNya. In Shaa Allah.

Begitulah kita manusia amnya dan beragama Islam khususnya.
Sentiasa perlu berserah kepadaNya.
Segala penat lelah kita sebelum ini, itulah usaha kita.
Selebihnya, kita serahkan kepada Allah.
Ingat ya sahabat. Allah tahu apa kita mahukan, tapi Allah lebih tahu apa yang kita perlukan.
In Shaa Allah, kalau kita sentiasa bergantung kepadaNya, kita akan tenang. In Shaa Allah.

By the way, esok Result STPM keluar. Hohoyeah.
Moga Allah permudahkan segala urusan esok. Aamiin! :)
#justkeepsmiling.



Wassalam.


#PrayForMH370

Image
Bismillah.
Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah, pencipta sekalian alam.


Last Saturday, kita, Malaysia diberitakan dengan berita yang besar. Which is Malaysia Airlines(MAS) go missing when their journey from KLIA to Beijing are not detected. Tiba-tiba boleh hilang daripada radar masa nak masuk perairan Vietnam. Pelik kan?

Because of that, banyak lah spekulasi yang dikeluarkan oleh mereka-mereka yang sangat care pasal MH370. Sampaikan tak tahu nak percaya yang mana satu. Tak lupa juga yang mempermainkan hal besar ni. Please guys, stop those speculation. :"( Please be sensitive to the passengers' family.

Impak kehilangan pesawat MH370 ni saya boleh tengok, banyak masjid yang dipenuhi jemaah yang melakukan solat sunat hajat demi memohon dipermudahkan operasi pencarian dan keselamatan mangsa dalam pesawat tu.. Tak ke indah macam tu? :')

Kita-kita ni hanya mampu berdoa sedayanya. Allah yang menentukan. Sesungguhnya, Allah adalah sebaik-baik perancang.

Dah enam hari, baru saya…

Berjalan Tanpa Henti

Image
Bagaikan jauh jalan yang kutempuh
Langkah demi langkah akan kugagah
Hari demi hari berjalan tanpa henti
Yakinku ada sinar yang menanti
Kalau dah bertemu arah
Yakin penuh pasrah
PadaNya Yang Kuasa dikau berserah
Jika kau rebah jika kau kalah
Bersaksilah rahmatNya akan terserlah
Segala kepahitan segala keperitan
Terima bagai penghapus dosa
Malang yang menimpa duka yang melara
Mungkin di baliknya ada bahagia
Jangan jangan berputus asa
Dari rahmat Yang Maha Esa
Jangan jangan kita lupa
Ujian lumrahnya dunia
Bismillahirahmanirrahim.
Assalamu'alaikum wbt sahabat yang saya kasih. Moga sentiasa berada dalam rahmatNya. In Shaa Allah. :)
Alhamdulillah, entry yang ketiga untuk bulan ni. ^o^

Bait-bait di atas saya petik daripada lagu Berjalan Tanpa Henti by Devotees. Saya suka lagu ni. Terima kasih lah pada seorang sahabat yang share lagu ni. Syukran, nanti saya belanja eskrem. Hihi. XP
Boleh klik SINIkalau nak dengar lagu ni.

Lagu ni best tahu. Pada pendapat saya lagu ni mengajar seseora…

Harta VS Ilmu

Image
Bismillah.
Assalamualaikum
Ini post kedua untuk hari ini dan bulan ini.
Okay, Saya nak kongsi sikit ilmu pengetahuan yang saya dapat dari seorang sahabat berkenaan dengan Harta vs Ilmu. InsyaAllah.

Rasulullah pernah bersabda: "Aku adalah kota ilmu pengetahuan, sedangkan Ali adalah pintunya."
Oleh kerana kemahsyuran ilmu yang dimiliki oleh Saidina Ali, maka ramailah yang mahu mengujinya. Pada suatu hari, sepuluh orang ulama telah datang menemui Saidina Ali, dan secara bergilir mereka mengajukan pertanyaan yang sama.

"Manakah yang lebih utama, ilmu atau harta?"
Sepuluh jawapan Saidina Ali ialah.

1. ILMU lebih utama kerana ilmu adalah pusaka para Nabi, sedangkan harta adalah pusaka Qarun dan Fir'aun.
2. ILMU lebih utama kerana ilmu akan menjaga kamu, sedangkan harta, engkaulah yang harus memeliharanya.
3.  ILMU lebih utama kerana harta boleh menyediakan diri kita dikelilingi musuh, sedangkan ilmu akan menjadikan engkau mempunyai banyak sahabat.
4. ILMU lebih utama…

Dua Bulan Percutian

Image
Bismillahirahmanirrahim.
Assalamualaikum semua.



Lama sudah Hamba tidak memosting entry di belog ini. Sangat lama sehinggakan didapati terdapat banyak sesawang yang menerawang di bahagian post entry ini. *sangat cliche* HAHA!

Dua bulan dah bercuti memosting. Sebenarnya ada banyak benda yang nak dicerita dan yang nak dipost. Tapi apakan daya, masa tidak mengizinkan. *puiiii* Kalau post pun nda ada orang yang mau baca. Sobs TT..TT

So, ini adalah posting yang kedua dalam tahun 2014. Alhamdulillah, Hamba masih lagi diberi peluang oleh pencipta kita untuk menyedut udara di muka bumiNya ini. Allah masih lagi mahu memberi peluang untuk Hamba sentiasa mengucapkan kata ampun padaNya. Allah masih memberi peluang untuk Hamba berubah ke arah kebaikan. InsyaAllah, segalanya atas keizinan Allah.

Jadi, itu je lah entry Hamba untuk kali ini,
InsyaAllah akan menyusul lagi nanti.
Moga kita sentiasa dalam RahmatNya.
Wassalam.....