Posts

Selasa yang Basah

Image
Selasa. Hari yang memerlukan semangat kepagian tahap maksima selain Isnin. Lemau.
Asbabnya adalah kelas seawal 8 pagi di mana memaksa aku untuk keluar seawal 7.30 pagi. Gate pun baru 10 minit dibuka. Allahu. Gelap lagi dunia waktu tu. Ramai lagi yang berdengkur sedap dibaluti selimut. Sudahnya, Subuh terlewat.
Mujur tak hujan, walaupun redup. Kalau tak, lagi enak. Aku? Pagi itu? Mengantuk tak usah cakap. Kelas mana lah yang tak mengantuk kan? Kelas nyanyian mungkin tidak.
Kelas pagi. Tutorial. Ponteng sukar sekali. Maka ke kelas semata demi penuhkan kehadiran? Lari tujuan. Mana nak datang keberkatan? Allahu. Lemah!
Kelas petang. Boleh ponteng? Sebab kehadiran tak diambil. Bagus, ponteng lagi. Alkisahnya sebab penat snagat. Gap yang panjang untuk kelas seterusnya. Malas nak tunggu. Balik lah ke rumah. Boleh tidur. Itu lebih enak. Allah. Makin hilang keberkatan. Siapa nak redha dengan perbuatan tu? Terkurang pahala.
Itulah. itulah aku. Asal boleh. Suka hati. Penat mak abah hantar kema…

Jahat!

"Kau tahu apa yang paling jahat dalam dunia ni?"

"Setan kot?"

"Salah, yang paling jahat dalam dunia ni adalah diri kau sendiri.
Disebabkan diri kau jahat, kau salahkan Setan.

Setan tu asbab sahaja.

Selebihnya itu daripada diri kau.

Kau yang lembik untuk tempis bisikan Setan.

Jadi, kau terus menerus salahkan Setan.

Bangkitlah woi! Jangan terus salahkan Setan!

Kau yang patut beranggungjawab.

Yang akan diseksa itu kau!

Setan yang berjaya itu akan puas dengan kemenangannya!

Kau pula kalah dan jadi bahan lawak Setan.

Jahat betul kau dengan diri kau!

Kau bakar diri kau dan salahkan Setan!

Sungguh tak matang... Memalukan"

Hari Interaksi SKJR USM - Hiking ke Monkey Beach

Image

Miniature Art - Little People

Image
Bismillahirrahmanirrahim Assalamualaikum
Siapa tahu pasal miniature art ni? Aku pun tak tahu, tadi baru google. Berdasarkan apa yang aku baru tahu tadi miniature art ni seni yang kecik. Haha. xD Maaf, saya bukan budak seni. Saja malam ni update nak tunjuk gambar miniature art ni ja. Seni yang menggunakan orang kecik dengan benda/makanan. Ish, aku tak tahu nak terang. Tengok sendiri lah.
Miniature Art - Little People Project
















Projek seni ni dilakukan berdasarkan kehidupan sehari-hari manusia. Kegiatan, aktiviti, pekerjaan yang dilakukan oleh manusia di dunia ni dengan menggunakan bahan seperti makanan. Kreatif. Comel. Saya suka. Banyak lagi seni menusia kecil ni dekat google. Cuba lah search. Gambar ni semua aku dapat dekat FB. Ok bye~

18 Ramadan 1436H

Image
Bismillahhirrahmanirrahim Assalamualaikum
Manusia. Allah ciptakan sebagai khalifah di muka bumi ini. Manusia diberi keistimewaan iaitu akal. Manusia makhluk yang paling sempurna ciptaannya. Ya, manusia diberi akal. Tapi seberapa banyak mana manusia yang bijak menggunakannya? Tak ramai bukan? Apa buktinya? Kenapa?

Buktinya banyak. Terlalu banyak pada aku.
Sudah terlalu banyak kemungkaran yang dilakukan di muka bumi ini pada ketika manusia gagal 'menggunakan' akal mereka dengan sebaiknya. Mereka hanya bertuhankan nafsu. Kemungkaran yang berlaku sehingga menimbulkan kemurkaan pada bumi itu sendiri. Allah juga. Sehinggakan Allah menurunkan peringatan kepada hambanya. Namun, ada segelintir yang masih buta dengan peringatan ini. Mereka terus lalai dalam syurga dunia ciptaan musuh mereka sendiri.

Kelalaian demi kelalaian tidak menampakkan mereka dengan kebenaran. Kebenaran di hadapan mata dikaburi dengan kejahilan dunia. Mereka jahil, tapi mereka berlakon serba tahu. Terkadang aku j…

1 Ramadan 1436H

Image
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum.
Alhamdulillah, hari ni dah start puasa untuk tahun 2015. Agak sayu lah sebab first time ni berpuasa dekat tempat orang. Sayu lagi bila sahur makan megi ja. Bhahaha. TTvTT Awal kemain bangun pukul empat. Kalau dekat rumah ni mahu pukul 5 baru bangun. Kohkoh. 
Bagun pagi, masak air nak buat megi, terus tak tidur. Study sikit-sikit sebab esoknya nak exam paper pengajian Islam. Matilahnak bila aku taktau aku boleh jawap ke tidak esok ni. Sebab dalam kepala otak ni terasa kosong memanjang. Ya Allah, sedih sungguh kisah hidup hang Zati. TT_TT
Dah bosan study yang tak berapa minit tu, bangun dari meja study kemas bilik segala perkakas yang tinggal. Yelah, lagi empat hari ja nak tinggalkan bumi USM ni. Eksaited mengemas segala benda. Alhamdulillah, taklah bosan sangat bila dok mengemas tu. Kohkoh.
Pukul 12 aku tidur. Sunnah kan? Tapi tu lah, kalau dan tidoq ni memang terlajak laris lah tidoq tu. Hilang sunnah kalau tidoq berejam-jam macam tu. Bhahah…

Pengumuman Ramadan

Image
Bismillahirrahmanirrahi. Assalamualaikum
Alhamdulillah, tadi dah diumumkan bahawa rakyat Malaysia akan menyambut bulan Ramadan pada 18 Jun 2015 bersamaan dengan hari Khamis, InsyaAllah. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Moga tahun ni Ramadan aku lebih bermakna dengan amal-amal kebaikan. InsyaAllah. Moga kalian juga begitu. InsyaAllah. :)