Posts

Showing posts from June, 2015

1 Ramadan 1436H

Image
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum.
Alhamdulillah, hari ni dah start puasa untuk tahun 2015. Agak sayu lah sebab first time ni berpuasa dekat tempat orang. Sayu lagi bila sahur makan megi ja. Bhahaha. TTvTT Awal kemain bangun pukul empat. Kalau dekat rumah ni mahu pukul 5 baru bangun. Kohkoh. 
Bagun pagi, masak air nak buat megi, terus tak tidur. Study sikit-sikit sebab esoknya nak exam paper pengajian Islam. Matilahnak bila aku taktau aku boleh jawap ke tidak esok ni. Sebab dalam kepala otak ni terasa kosong memanjang. Ya Allah, sedih sungguh kisah hidup hang Zati. TT_TT
Dah bosan study yang tak berapa minit tu, bangun dari meja study kemas bilik segala perkakas yang tinggal. Yelah, lagi empat hari ja nak tinggalkan bumi USM ni. Eksaited mengemas segala benda. Alhamdulillah, taklah bosan sangat bila dok mengemas tu. Kohkoh.
Pukul 12 aku tidur. Sunnah kan? Tapi tu lah, kalau dan tidoq ni memang terlajak laris lah tidoq tu. Hilang sunnah kalau tidoq berejam-jam macam tu. Bhahah…

Pengumuman Ramadan

Image
Bismillahirrahmanirrahi. Assalamualaikum
Alhamdulillah, tadi dah diumumkan bahawa rakyat Malaysia akan menyambut bulan Ramadan pada 18 Jun 2015 bersamaan dengan hari Khamis, InsyaAllah. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Moga tahun ni Ramadan aku lebih bermakna dengan amal-amal kebaikan. InsyaAllah. Moga kalian juga begitu. InsyaAllah. :)


Kali Pertama: Puasa di Tempat Orang

Bismillahirrahanirrahim.  Assalamualaikum.
Lagi tiga hari bulan puasa nak datang menjengah kita umat Islam. Insyaallah banyak keberkatan yang akan hadir bersama. Sama-sama lah doakan ya dengan keadaan Malaysia yang mungkin dah hilang sikit keberkatan di dalamnya. Em..
By the way, tahun ni merupakan tahun yang pertama kali yang membuatkan aku menyambut puasa dekat tempat orang. Kalau sebelum ni memang dekat rumah lah sebab aku tak pernah stay asrama pun. So, rasa syahdu tu lain macam lah. Cewah. Poyo ja. Insyaallah aku kuat kot. Hahaha.
Insyaallah nanti aku update untuk 5 hari berpuasa di bumi USM, Penang ni. Haha, yeah. Lima hari ja aku puasa kat sini. Lepas tu cuti sem. Yihaaa! 
Okay lah, tu ja lah kot. Okay bye~ Assalamualaikum. :)

Bukit Merah Sahaja Mampu

Image
Bismillahirrahanirrahim. Assalamualaikum.
Kalau bulan lepas keluar ke Bukit Bendera. Hari ni keluar ke Bukit Merah, Perak. Gitu~ Orang lain sibuk dengan minggu setadi. Yang mengkome ni sibuk dengan main ayaq. Release tension katanya. Okaylah. Release jugak lah. Main-main ayaq macam kekanak yang baru masuk darjah satu gitu~ Bhahaha.

Perjalanan cuma ambil masa lebih kurang 1jam. Bertolak pukul 9 lebih macam gitu. Dalam pukul 11 dah sampai. Masuk, beli tiket. Lepas tu apa lagi. Moh kita terjun! Ahak! Memula masukdekat kawasan pantai. Weee~ tempat yang aku hampir-hampir lemas dulu. KohKoh.

Lepas tu naik, main gelongsor. Ya Allah, aku gayat gila naik gelongsor tu. Tapi best! Haha. Sampai bawah dah tak rasa kaki. Lembik. Bhahahaha. xD Tapi, aku kagum. Cekal gila hati bebudak ni bila si Epa ajak naik naik menatang 'V' tu. Aku yang tengok dari bawah ni pun dah rasa kecut perut. Aje je nye gile la aku nak naik menatang tu. Memang tak lah. Aku takut tinggiiiiiii~! Ahahaha. Aku dengan F…