Mari Belajar Banyak Bahasa

Assalamualaikum and Hello semua :)

Okay, dah memang cukup lama tak update blog ni. Tersangat lah lama, sampai chatbox pon dah tak boleh pakai. Punyalah BUSY dengan kehidupan selepas SPM ni. Hik3. Malam ni tergerak hati nak update blog ni. Okeyh entry ni berkenaan bahasa! Yea2, bahasa. Dalam dunia tersangat lah banyak bahasa(tak tau la berapa, malas nak search..hehe). Bahasa kebangsaan kita ialah Bahasa Melayu kan? tapi kejap bahasa Malaysia, kejap Bahasa Melayu, tah la Kami pon dah pening. HAHA

Objektifnya yang cuba kami sampaikan ini ialah tentang belajar banyak bahasa. Banyak kelebihan belajar banyak bahasa ni antaranya---->

  1.  Kalau orang nak menipu kita dalam bahasa Inggeris contohnya, kita boleh kesan yang dia sebenarnya nak menipu kita. (Selalunya dalam bentuk penulisan)
  2.  Kita boleh melancong kat negara-2 yang sememangnya tak menjadikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa perantaraan, contoh Jepun, Korea.
  3.  Kita boleh berkomunikasi dengan orang negara luar dengan selesa! :D

Dan banyak lagi lah kelebihan belajar banyak bahasa tu. Memang tak rugi kalau belajar banyak bahasa. Setakat tau dua tiga perkataan pon cukup lah, HEHE. Ahah ! Sini Kami nak bagi satu tua site/blog yang mengajar bahasa ni. Jom intai kalau-2 berminat :)

http://www.blogbelajarbahasa.blogspot.com/
---> Blog ni seratus peratus bahasa Melayu. Penulis blog mengajar bahasa Korea dan Jepun. Sangat menarik dan mudah jugak nak ikut. Sebabnya blog ni berbahasa melayu. HAHA

http://www.italki.com
---> Site ni pulak macam laman sosial. Ala-2 facebook gitu. Boleh belajar banyak bahasa. Tinggal pilih je bahasa mana yang korang nak belajar. Ada cikgu yang akan mengajar mengikut jadual(tapi kena bayar lah untuk cikgu).  Kalau tak mau bayar just click ask a question, then insyaAllah ada yang bermurah hati akan menjawab soalan korang tu :)

http://www.livemocha.com
---> Site ni lebih kurang macam site italki tu tadi. Tapi site ni lebih menarik(bagi Kami la). Site ni diorang ajar berdasarkan gambar. Dia ada translation dan jugak tulisan roman. memang senang la nak belajar. Ada peringkat-2 dalam pembelajaran. Sangat mudah dan menarik.

http://www.talktomeinkorean.com
---> Site ni khusus untuk belajar bahasa Korea sahaja. Site diorang ajar guna mp3. So kena download mp3 mengikut lessons2 yang ada.

(ini tambahan)
http://ceido.blogspot.com/
---> Blog ni dalam bahasa Melayu jugak. Khusus untuk belajar bahasa Jepun. Dan blog ni ada page facebook mereka sendiri.

So, itu je lah yang Kami nak kongsi untuk hari ini. Moga bermanfaat.


Assalamualaikum
Bye-2

Comments

  1. nmpak sgt nak promote bahasa korea...ahahaha

    ReplyDelete
  2. oihh..toksah dok aonymus sagt la..follow ak kaih..hui2

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kerjaya Lepasan Ekonomi STPM